HBO-Postdocprogramma; stevige brug tussen onderwijs en onderzoek

Om hogescholen te helpen hun ambities op het gebied van de koppeling tussen onderwijs en onderzoek verder te versterken, financiert de overheid sinds 2018 hbo-postdocposities voor gepromoveerde docent-onderzoekers. Binnen dit tweejarige programma worden de postdocs gelijkelijk ingezet voor onderzoek en onderwijs. Hierdoor wordt niet alleen de band tussen beide verstevigd maar ook nieuwe carrièremogelijkheden gegeven aan gepromoveerden in het hbo, wier inzet cruciaal is voor de gewenste kwaliteitsimpuls op onderzoeksgebied. HZ docenten Giuliana Scuderi, Civiele Techniek (CT) en Tanja Moerdijk-Poortvliet, Chemie deden een succesvolle aanvraag.

Back to the materials of the future

Wat zijn de mechanische eigenschappen van biobased bouwmaterialen als lignine, hout, biocomposiet en bamboe? Vormen ze op termijn een volwaardig alternatief voor de traditionele keuzes beton en staal? Het zijn vragen die het betrokken werkveld, dat zoekt naar veilige en duurzame bouwmaterialen, graag beantwoord ziet. In samenwerking met de onderzoeksgroep Biobased Buildings, het werkveld, studenten van de opleiding Civiele Techniek en Scalda gaat Giuliana op zoek naar antwoorden. Zo ontwerpen de tweedejaars CT-studenten bijvoorbeeld een haven voor de biobased industrie, een opdracht die tot stand is gekomen in samenwerking met North Sea Port. De opbrengsten van het volledige onderzoek worden onder andere vertaald in kant-en-klare toepassingsrichtlijnen voor het werkveld en een portfolio met voorbeelden en toepassingen. Ook wordt een doorlopende leerlijn in het CT-curriculum ontwikkeld. Deze heeft tot doel de nieuwe generatie civiele ingenieurs bekend te maken met het bestaan en de toepassing van deze materialen, waardoor biobased bouwen geen toekomstmuziek blijft.

Lessen met zeewiermoleculen


Volgens Tanja, aan de rechterkant op de foto, staat het onderzoek naar zeewier op dit moment nog “in de kinderschoenen” maar biedt het, zeker voor een provincie als Zeeland, “enorm veel kansen”. De kracht van zeewier is dat het bruikbare stoffen bevat en kan dienen als duurzame grondstof, bijvoorbeeld als alternatief voor dierlijke eiwitten. Vanuit de verbinding tussen het lectoraat Marine Biobased Specialities en de opleiding Chemie buigt Tanja zich samen met studenten en zeewierproducenten over de vraag hoe een beter inzicht in de smaak en textuur van zeewier verkregen kan worden. Hierdoor wordt een duurzamere productie en de verwerking van zeewier tot eindproducten voor de consument in de toekomst mogelijk. Door de breedte en maatschappelijke relevantie van het onderwerp liggen koppelingen met andere vakgebieden zoals marketing en teelt voor de hand. Eén van de speerpunten van Tanja is ervoor te zorgen dat het praktijkgerichte onderzoek geïmplementeerd wordt in het Chemiecurriculum, wat de opleiding nog concreter, kwalitatiever en leuker maakt.

A marvelous title