Winnaar HZ Stern 2019
Een kwestie van doorvragen

Op 11 december werden in het HZ Café zeventien talenten in het zonnetje gezet. Dit betrof tien deelnemers aan het Honours Programme en zeven genomineerden voor de HZ Stern voor het beste afstudeerwerk. De winnaar van de HZ Stern 2019 is Thijs Wassink, afgestudeerd aan de opleiding Bedrijfskunde-MER en voormalig participant in het Honours Programme, met als spannend onderwerp de Brexit. HZ Discovery sprak met hem na de uitreiking.

Wat is de leukste reactie die je gehad hebt?
“Ben er nog helemaal ondersteboven van eerlijk gezegd. De leukste is toch wel: ‘Ondanks dat je vroeger geregeld te laat kwam op school, is het toch goed gekomen met je.”


Kan je in enkele zinnen omschrijven wat je onderzocht hebt?

“Ik heb onderzocht hoe mijn stagebedrijf (en Nederlandse bedrijven in het algemeen) de consequenties van de Brexit het beste kunnen minimaliseren en welke stappen bedrijven moeten zetten om Brexitproof te zijn op 29 maart 2019, 12 april 2019, 31 oktober 2019, 31 januari 2020. Tja, de datum heb ik vaak aan moeten passen.”


Was dat lastig?

“Zeker en spannend ook! De meest recente informatie kon een dag later alweer achterhaald zijn. Daarnaast was veel informatie die ik vond ook nog niet officieel uitgebracht. Het moeilijkste was om een stap verder te komen dan wat er aan de oppervlakte te vinden was. Daarvoor moest ik de juiste respondenten zien te vinden. Dat is gelukt door vooral HEEL VEEL mensen aan te schrijven, te bellen of gewoon langs te gaan om kennis te vergaren. Ik was als het ware half rechercheur en half een onderzoeksjournalist!”


En heb je ook leuke dingen meegemaakt?

“Absoluut! Een van de mooiste dingen die ik heb meegemaakt was een Brexit-meeting in het Ernst Young gebouw in Londen met directieleden van grote bedrijven. Interessant en een fantastisch uitzicht. Ze vertelden zelf geweldig elders geluncht te hebben en vonden het erg leuk dat er een in de Tube krentenbollen-etende Nederlandse student bij deze meeting was om meer te leren over de Brexit.”


Hoe kreeg je het idee om de voorbereiding op een eventuele Brexit als onderwerp te kiezen?

“Het idee ontstond tijdens de eerste kennismaking met mijn stagebedrijf. Het bedrijf levert veel aan het VK en maakte zich zorgen over de Brexit. Daarnaast hebben politiek, handel en recht mij altijd sterk geïnteresseerd. Ik zag in de naderende Brexit een onderwerp waarmee ‘ik helemaal kon losgaan’, om van mijn scriptie een afsluitend spektakelstuk te maken, waarin ik alles wat ik de afgelopen jaren had geleerd kon toepassen.”


Het lijkt dat de Brexit echt gaat gebeuren. Heb je nog adviezen voor meelezende bedrijven?

“Gelukkig is de kans op een Brexit mét deal flink toegenomen, gezien de enorme winst van de conservatieven. Ik heb een paar adviezen. Begin met het maken van de Brexit Impact Scan van de Rijksoverheid en onderzoek de punten die uit deze scan komen. Dit is een goed vertrekpunt maar zeker niet genoeg. Stel met Britse klanten een Brexit-clausule op. Vergeet hier vooral niet de leverings- en betalingsvoorwaarden in op te nemen zodat het duidelijk is wat er gebeurt in welk scenario.

En maak van de Brexit een collectief bedrijfsprobleem, zodat het niet op het bureau van een drukke afdeling komt te liggen. Hierdoor voorkom je tevens eenzijdige inzichten. Ze mogen ook voor advies bij mij aankloppen hoor, heb er een emailadres voor gemaakt: Thijs.Brexit@outlook.com. Ik droom zelfs om in de toekomst een internationaal opererend consultancybureau op te zetten. Ik zie het zonnig tegemoet en heb er zin in!”


Tot slot, heb je nog een tip voor studenten die komend jaar graag deze prijs willen winnen?

“Naast doorzetten moet je nooit genoegen nemen met het eerste, tweede of derde antwoord. Start een zoektocht en vind de vraag achter de antwoorden en probeer deze te ontcijferen zodat je échte oplossingen en inzichten vindt. Als je deze instelling hebt tijdens het maken van je afstudeerscriptie, komt het helemaal goed!”Meer lezen?

De scriptie van Thijs is hier te benaderen.